Str. 1 Decembrie, Nr.15, Deva, Jud. Hunedoara - Telefon: 0787.259.420, Agenție: 0354.738703, Secretariat: 0354.884511- E-mail: contact@teatruldeartadeva.ro
Informatii si rezervari bilete: Tel.: 0787259420, Email: agentieteatru@gmail.com
04 teatru Pacala28 ianuarie 2015 www.mesagerulhunedorean.ro
Marţi seară, hunedorenii au avut ocazia să urmărească prima premieră din 2015 a Teatrului de Artă din Deva, aici fiind pusă în scenă piesa „Păcală”, o satiră la adresa satului românesc, în cadrul căreia viicile au fost puricate în lumina reflectoarelor. Comedia este o adaptare după Bogdan Radu Chelu, regia artistică şi scenografia purtând semnătura lui Mihai Panaitescu.
Fir epic simplu, dar presărat cu simboluri rurale
Păcală om umblat, cu „şcoala lumii“, erou popular iubit de toată lumea, a pus punct vicleniei, minciunii şi ipocriziei prin umorul şi isteţimea sa ascunsă sub o mască de naivitate şi simplitate. Alături de el au evoluat personaje pitoreşti precum: coana Pachiţa, soacra popii, avară, vicleană, cu o moralitate îndoielnică; popa Titirez, om viclean şi apucător; Floarea, servitoarea în casă, fată curată şi vie ca argintul viu; Tănase, ţăranul fără pământ, om voinic şi puternic, şi Codina nevasta lui, un pic înceată la minte. Cei prezenţi au putut observa cum reprezentaţia a urmărit să înfăţişeze tipul omului „păţit” şi „isteţ”, caracteristic lumii satului, care printr-o inteligenţă de excepţie şi o intuiţie psihologică deosebită se dovedeşte capabil să iasă din orice încurcătură, „să încurce treburile altora” şi să „râdă de prostia omenească”.
Anul comediilor
Pe de altă parte, şirul comediilor va continua şi în 2015, chiar mai mult decât până acum. Dacă în 2014, teatrul devean a bifat nu mai puţin de 90 de reprezentaţii artistice, dintre care s-au jucat 54 de producţii proprii, prima jumătate a anului curent va cuprinde, pe lângă deja rulata reprezentaţie „Păcală”, alte cinci premiere, precum „Hotelul amanţilor” – o comedie după Pierre Chesnot, „Preşedintele” – o comedie de Molnar Ferenc, spectacolul pentru copii „Năzdrăvăniile lui Păcală”, după Bogdan Chelu, „Ochi frumoşi, tablouri urâte”, de Mario Vargas Llosa – un spectacol care este invitat la Festivalul Internaţional al Teatrelor de Studio 2015 şi piesa „Camera visurilor” – o comedie romantică a lui Constantin Cubleşan, invitată la Festivalul Internaţional de Teatru Casablanca 2015 (Maroc). Pentru doame şi domnişoare, chiar în ziua de 8 Martie, va fi pus în scenă spectacolul „Soţ de vânzare”, după Mihail Zadornov (care a avut premiera în 2013), publicul feminin având acces gratuit.
Se pot face abonamente anuale
Ce mai trebuie spus este că pasionaţii de teatru au ocazia să se aboneze la prestaţiile artistice care vor rula în anul curent. „Preţul unui abonament care să includă doar premierele este de 120 de lei, iar unul pentru toare reprezentaţiile de pe parcursul unui an este de 150 de lei. Tariful unui bilet la premierele teatrale va fi de 30 de lei pentru adulţi şi de 15 lei pentru elevi, pensionari sau studenţi. Fără abonament asumat, la un spectacol normal, biletul va costa 20 de lei pentru adulţi şi 10 lei, cu reducere. O altă noutate este că persoanele cu dizabilităţi vor avea acces gratuit la spectacole, cu condiţia să-şi rezerve loc la Agenţia Teatrală cu minimum 24 de ore înainte de începerea reprezentaţiei, iar cei care îşi doresc să cunoască mai îndeaproape tot ceea ce înseamnă instituţia teatrală deveană, ne pot vizita în grupuri organizate, tariful de intrare, în acest caz fiind de 5 lei de persoană. Aşteptăm cu mult drag, ca hunedorenii să guste din ceea ce noua stagiune le va pune la dispoziţie”, a fost invitaţia lansată de Nelu Ardelean, managerul teatrului devean.
Potrivit directorului artistic Mihai Panaitescu, 2015 va sta sub semnul  deschiderii unor noi orizonturi şi colaborări. Totodată, după cum publicul fidel a fost obişnuit, pe parcursul stagiunii va avea parte de spectacole de calitate, atât de operă şi operetă, cât şi de balet. De asemenea, seria de expoziţii plastice şi de evenimentele-etalon pentru judeţ va aduce în atenţia iubitorilor de cultură noi valori.

LYSISTRATA, dragostea mea

TAD - Festivalul Unire Prin Cultura #Aftermovie

ARHIVELE MEMORIEI - 07 iunie 2022

Agentia de bilete

Trailer Vecina de alaturi

Zadarnicele chinuri ale dragostei Trailer

Trailer Deva Performing Arts - Ediția Inside Out #Deva2020

Zana trotuarelor

Oscar si Tanti Roz

Buna seara... iubire

O noapte furtunoasa

TAD Facebook

Vizitatori

450536
Azi
Ieri
Saptamana aceasta
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
Total
247
164
1581
445574
4962
10160
450536

2024-07-13 19:25