Teatrul românesc cinstit de actorii basarabeni. Naționalul bălțean dă startul primei ediții a festivalului „Onor Teatrului Românesc”, în cadrul căruia vor fi jucate spectacole de trupele teatrelor din orașele Deva, Bârlad și Suceava din România.
„Păcală” va fi primul spectacol la Bălți oferit de Teatrul de Artă Deva. Trupa teatrul „Victor Ion Popa” din Bârlat va juca la Bălți spectacolul „ O noapte furtunoasă”, iar actorii de la teatrul „Matei Vișniec” Suceava ne va bucura cu spectacolul „Pisici2” pe 28 curent.
Cunoscutul teatru TriArte din Anvers va găzdui, în data de 9 decembrie 2022, spectacolul de teatru „Regele, bufonul și domnii șobolani” de Matei Vișniec, în regia Mihaelei Panainte și a lui Jean-François D’Hondt. Spectacolul a avut premiera în România în luna mai a acestui an și s-a bucurat de un mare succes la public. Toate elementele necesare unui eveniment teatral de înaltă ținută sunt întrunite: un autor de excepție, Matei Vișniec - o figură proeminentă a dramaturgiei europene, o echipă de actori tineri, dar și de doi regizori, unul român, celălalt belgian, având deja o relație de colaborare materializată în spectacole puse în scenă în mai multe țări.
Un eveniment cultural se pregătește de către actorii Teatrului de Artă Deva. Este vorba de o colaborare extrem de importantă între artiștii de la Deva și cei din Chișinău.
Parteneriat cultural
„Animați de idealuri comune bazate pe comuniunea de limbă și de identitate, artiștii români și cei din Republica Moldova nu au avut niciodată un prilej mai bun ca acest an 2022 să-și manifeste prin acțiuni artistice comune proiecte de anvergură prin proiectul Unire prin Cultură, proiect materializat prin săptămâna teatrului hunedorean la Chișinău și Zilele Teatrului Moldovenesc la Deva sub forma unui minifestival.
Ieri am privit, în sala mică a Teatrul Național Satiricus Ion Luca Caragiale, spectacolul „Nu-i ușor să fii bogat”, adaptare după Gyorgy Spiro, în regia lui E. Pădureanu. O producție a Teatrului de Artă din Deva, România.
Cum ar fi dacă ai putea să câștigi premiul cel mare la loterie? Ei, uite că exact asta li se întâmplă protagoniștilor din „Nu-i ușor să fii bogat”. Spectacolul debutează cu entuziasmul unui câștig total neșteptat și total nemeritat. Și cum era și lesne de înțeles, lucrurile se precipită rapid!
Sâmbătă, 15 octombrie, am văzut spectacolul „Păcală”, adaptare după Bogdan Radu Ghelu, prezentat de Teatrul de Artă din Deva, România pe scena de la Satiricus, mun. Chișinău. O comedie românească, care redă, printr-o satiră bine creionată, satul nostru dintotdeauna: plin de moravuri, păcate și vicii.
În regia artistică și scenografia Mihai Panaitescu, piesa vine cu o simbolistică îmbelșugată (veceu în curte; vin și țuică din belșug; mese îngreunate de mâncăruri alese; și o societate cu o moralitate îndoielnică, sudată mai ales de patima paharului).
„Și dacă dragostea așa decide, mai mult te voi iubi de dincolo de groapă…”
Se spune că dragostea nu există, că e doar o iluzie creată de trezirea simultană a mai multor simțuri. Evităm a descrie trăirile complexe prin a le ascunde sub acest cuvânt – „dragoste”. Totuși, râdem și plângem, creștem și degradăm, creăm și distrugem pentru că…iubim. Din moment ce ne-am născut, căutăm elementele ce întregesc formula dragostei, iar dorința de a iubi și de a fi iubiți ne poartă prin cele mai neașteptate urcușuri și prăpastii. Oare unde mergem azi, tramvai al Dorinței?
În perioada 11-16 octombrie 2022, echipa Teatrului de Artă Deva a participat cu 5 producții proprii la Festivalul ”Unire prin Cultură- Caragiale să ne judece” la Chișinău, Republica Moldova. Am fost primiți cu mare căldură, echipa TAD având onoarea de a juca în prezența unor personalități ale vieții culturale și a unui public extraordinar de receptiv, public care a umplut în fiecare seară sala Teatrului Național Satiricus „I.L.Caragiale” din Chișinău.
Actorii Teatrului de Artă din Deva vor juca vineri seara, în premieră, un prim spectacol gândit pentru a fi prezentat în aer liber, publicul având posibilitatea să-i vadă în parcul de la poalele Cetăţii Deva cu piesa "Clovnii în Cetate".
În ultimii ani, a devenit deja o tradiție ca în fiecare stagiune a Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale” să fie realizat cel puțin un proiect de colaborare cu cele mai performante teatre din România. După o colaborare fructuoasă în 2017, toamna 2019 revine cu o premieră de zile mari
Calendarul e pe punctul de a lăsa cortina peste anul 2019, un an excelent pentru echipa Teatrului de Artă Deva. Bilanţul este sugestiv, deşi el nu poate reda cu fidelitate activitatea Teatrului. În spatele cifrelor şi a datelor stau emoţii, muncă şi multă pasiune
Scena înseamnă a doua familie pentru actorii care lucrează la Teatrul de Artă Deva. A fost un an destul de încărcat pentru echipa teatrului, având în vedere că au fost puse în scenă nu mai puțin de 15 producții proprii
sursa: QND Blog
Piesa „Arta Adulterului” va fi jucată, în premieră, pe scena Teatrului de Artă din Deva, vineri, 20 februarie, începând cu ora 19:00. Spectatorii vor avea ocazia să urmărească o poveste nebună. În ultimul moment vila de lux este transformată
Marţi seară, hunedorenii au avut ocazia să urmărească prima premieră din 2015 a Teatrului de Artă din Deva,
Şase premiere promite Teatrul de Artă Deva iubitorilor de cultură, până la jumătatea anului. Prima pe listă este „Păcală”, care se joacă astăzi, de la ora 19!
25 iunie 2013 www.servuspress.ro
Seria de reprezentaţii anuale ale lui Andre Rieu, în Maastricht, oraşul său natal, va fi transmisă, în direct, şi de teatrul din Deva
Iubitorii muzicii clasice din judeţul Hunedoara vor putea urmări,
Scris de Raluca STROIA in 25-06-2013 www.glasul-hd.ro
Iubitorii de vals sunt aşteptaţi, în luna iulie, să ia parte la concertul extraordinar susţinut de André Rieu, concert care va fi transmis live la Deva. Concertul va fi proiectat la Teatrul de Artă din localitate, în data de 13 iulie, cu începere de la ora 21:00.
17 aprilie 2013 www.servuspress.ro
Copii, bunici şi părinţi din Hunedoara sunt invitaţi să ia parte la un spectacol interactiv ce va avea loc în 23 aprilie, de la orele 10:00 şi 12:00, la Casa de Cultură din municipiu. Clovnii trăzniţi Burtiplici şi Tontonici îi cheamă pe cei mici să se joace şi să cânte cu ei.
16 aprilie 2013 www.servuspress.ro
Viaţa ca o călătorie în căutarea iubirii – acesta este mesajul spectacolului pe care elevii lui Dan Puric îl vor susţine, vineri, 19 aprilie, pe scena Teatrului de Artă din Deva. „Cherchez la femme!” va fi adusă la Deva de Compania „Pass Partout” Dan Puric,
Pagina 1 din 3