Str. 1 Decembrie, Nr.15, Deva, Jud. Hunedoara - Telefon/Fax: 0354.884.511 - E-mail: contact@teatruldeartadeva.ro
Informatii si rezervari bilete: Tel.: 0787259420, Email: agentieteatru@gmail.com
moarteaaccidentalaafis5 aprilie 2012, www.zhd.ro
Piesa cunoscutului dramaturg Dario Fo, pusă în scenă de regizorul de origine turcă Kemal Başar promite să fie una dintre cele mai bune spectacole montate pe scena Teatrului de Artă din Deva
În această seară, Teatrul de Artă din Deva găzduieşte un eveniment de excepţie. Este vorba despre cea mai cunoscută piesă a dramaturgului italian Dario Fo, „Moartea accidentală a unui anarhist”, pusă în scenă de remarcabilul regizor turc Kemal Başar. Din echipa care contribuit la realizarea acestui muzical rock mai fac parte: Mc Ranin, ca scenograf, light designer-ul Yuksel Aymaz, iar coregrafia este semnată de Hugo Wolff.
Accent pe libertatea individului
”Moartea accidentală a unui anarhist” scrisă de câştigătorul italian al Premiul Nobel pentru Literatură în 1994 este inspirată de un caz real. Decesul anarhistului Giuseppe Pinelli în decembrie 1969, care a survenit la Comisariatul de poliţie din Milano, în circumstanţe neclare. Prin alegerea acestei pise, Kemal Başar atrage atenţia asupra libertăţii individului şi manierei fasciste în care sunt guvernate în prezent statele, prin controlul autoritar al mediei şi justiţiei: ”Uneori oamenii sunt întrebaţi: vreţi libertate?! Atunci vă mai dăm puţină libertate şi veţi fi puţin mai liberi. În realitate nu există mai multă sau mai puţină libertate, ori eşti liber ori nu! Mesajul scriitorului italian este foarte limpede la lectură, iar ceea ce vreau eu să subliniez în spectacolul de la Deva este că numai o presă şi o justiţie libere pot schimba lumea”.
Una dintre cele mai bune producţii
Regizorul de origine turcă Kemal Başar consideră această piesă drept una dintre cele mai bune producţii ale sale, cu toate că Deva este cel mai mic oraş în care a lucrat un spectacol. „Eu fac teatru pentru public, nu pentru critici. Sunt sigur că publicul care va veni la această piesă va aprecia munca noastră. Sunt fericit că exist din nou ca artist, aici, în România. Sunt fericit că am putut realiza un proiect atât de mare la Teatrul de Artă din Deva”.
Actorul Sebastian Marina, care joacă rolul principal masculin al pisei spune atmosfera din timpul repetiţiilor s-a aseamănat cu cea dintr-o familie. De asemenea el consideră acest rol o provocare. „Este cel mai complex rol pe care l-am avut de făcut vreodată. Chiar îi spuneam regizorului: . Şi el mi-a zis: . Este cel mai greu rol pe care l-am avut şi până acum, este rolul meu preferat”.
Directorul Teatrului de Artă din Deva, Nelu Ardelean, îndeamnă devenii să nu rateze aceast muzical rock de excepţie. Această comedie spumoasă este „primul spectacol de mare ţinută care s-a pus aici în scenă, coordonat de o echipă excepţională. Devenii au ce vedea”, mai adaugă directorul teatrului.
“Sunt light designer de peste 30 de ani, iar spectacolul de la Deva este una dintre operele de artă la care am lucrat până acum”, Yuksel Aymaz, light designer
 

Agentia de bilete

Zana trotuarelor

Oscar si Tanti Roz

Burtiplici si Tontonici

Santaj (rezumat)

Buna seara... iubire

O noapte furtunoasa

TAD Facebook

Vizitatori

075818
Azi
Ieri
Saptamana aceasta
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
Total
69
320
809
73514
3006
6783
75818

2021-05-13 01:01