moarteaaccidentalaafis6 aprilie 2012, www.accentmedia.ro
Comedia muzicală „Moartea accidentală a unui anarhist”, pe un text al dramaturgului italian Dario Fo, va avea premiera pe scena Teatrului de Artă din Deva, vineri, 6 aprilie. Spectacolul este regizat de Kemal Başar, unul dintre cei mai apreciaţi regizori din Turcia.
 Deva – Teatrul de Artă din Deva îşi răsfaţă publicul cu o nouă producţie de excepţie. Comedia muzicală „Moartea accidentală a unui anarhist” se apropie oarecum de vechiul statut al fostului teatru de revistă din Deva, dar calitatea textului şi regia concepută de un maestru al genului, aduce actul cultural cu mult peste ceea ce publicul din provincie era obişnuit să vadă.
„Spectacolul se prezintă ca o realizare de excepţie pentru că este regizat de un important om de cultură din Turcia, care a acceptat să pună în operă textul lui Dario Fo-un cunoscut dramaturg laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, în 1994”, a declarat directorul Teatrului de Artă Deva, Mc Ranin.
În spectacol sunt angrenaţi actori din mai multe oraşe ale ţării, iar repetiţiile s-au încheiat după cinci săptămâni de muncă intensă.
„Aş putea spune că este una dintre cele mai bune producţii ale mele. Sunt mândru de ceea ce am realizat aici şi sunt convins că publicul va aprecia efortul nostru. Publicul este foarte important pentru mine pentru că eu fac teatru pentru public şi nu pentru critici. Noi trebuie să simţim aşa cum o face publicul din sală”, a spus regizorul turc.
Actorul principal al spectacolului este Sebastian Marina, de la Teatrul din Sfântu Gheorghe. Acesta a afirmat că a avut nevoie de timp pentru a înţelege textul propus şi că atmosfera de lucru întâlnită pe parcursul repetiţiilor a fost „cea mai frumoasă din ultimii 15 ani de teatru”.
Piesa „Moartea accidentală a unui anarhist” este cel mai cunoscut şi jucat text scris de dramaturgul italian Dario Fo. Lucrarea a apărut în anul 1971 şi a fost inspirată de decesul unui anarhist, survenit în arestul unui comisariat de poliţie din Milano.
Spectacolul, a treia premieră din acest a Teatrului de Artă Deva, se joacă cu casa închisă.

2020-11-27 06:17