Sâmbătă, 15 octombrie, am văzut spectacolul „Păcală”, adaptare după Bogdan Radu Ghelu, prezentat de Teatrul de Artă din Deva, România pe scena de la Satiricus, mun. Chișinău. O comedie românească, care redă, printr-o satiră bine creionată, satul nostru dintotdeauna: plin de moravuri, păcate și vicii.
În regia artistică și scenografia Mihai Panaitescu, piesa vine cu o simbolistică îmbelșugată (veceu în curte; vin și țuică din belșug; mese îngreunate de mâncăruri alese; și o societate cu o moralitate îndoielnică, sudată mai ales de patima paharului).
„Păcală” este, așadar, un spectacol frumos, cu muzicalitate, prezentat în versuri și potrivit pentru toate vârstele. Râsetele inocente ale copiilor prezenți în sala de spectacol sunt poate printre cele mai mângâietoare sunete ale săptămânii. În plus, reacțiile lor zglobii la firea deosebită a lui Păcală și la morala poveștii despre avariție – încântă. Or, când banul care stă în capul mesei, relațiile dintre săteni se tensionează într-un mod curios și masca cumsecădeniei este înlocuită de vicleșug, fățărnicie și zgârcenie.
Mai vedem pe scenă patru bocitore hilare și extrem de pline de spirit, niște roluri interpretate fără cusur și extrem de jucăușe; pe Tănase, finul preotului, și soția sa, Codina, care-s în veșnică așteptare să li se mai facă încă o pomană și pe Floarea, servitoarea în casă, plină de viață și cu-un caracter puternic.
Spectacolul a fost prezentat în cadrul proiectului „Unire prin cultură – Caragiale să ne judece!” Proiectul cultural este realizat în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău și Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chișinău.
Teatrul de Artă Deva a mai adus la Chișinău, pe scena de la Satiricus, în perioada 10 – 20 octombrie, 2022 spectacolele: O AFACERE DE FAMILIE după o idee de S. Bobrik și R. Clark; UN TRAMVAI NUMIT DORINȚĂ de Tennessee Williams; NU-I UȘOR SĂ FII BOGAT adaptare după Gyorgy Spiro; PĂCALĂ adaptare după Bogdan Radu Ghelu, și, bineînțeles, spectacolul caragialian O NOAPTE FURTUNOASĂ.