În cadrul Festivalului ``Hunedoara Lirică`` ed a II-a , în data de 14 iulie,ora 21,30 la Castelul Corvinilor Hunedoara ,va invitam la Trubadurul (în italiană Il trovatore, opera compusa de Giuseppe Verdi pe un libret de Salvatore Cammarano, scris după tragedia "El trovator" de Antonio Garcia Gutiérrez, spectacol sustinut de Opera de Stat din Ruse ( Bulgaria ) 
Distributia :
Dirijor : JUAN CANTARELL ( Spania )
Regie : ADELAIDA JACHIMOVA (Bulgaria)
Manrico - MIKHEIL SHESHABERIDZE  ( Estonia )
Leonora – ROSSANA CARDIA ( Italia )
Azucena – SANJA ANASTASIA ( Serbia )
Conte di Luna – IORDACHE BASALIC ( Romania )
 Ferrando – MARIUS GOȘA (Romania )
Ines – JOLANTA NIKOLAEVA ( Bulgaria )
 Ruiz - IVAN PENCHEV ( Bulgaria )
Il zingaro - EDWIN KAVE ( Bulgaria )
 
Pret bilet -30 lei
Durata spectacol – 2 h 40 ` ( cu pauza )

Cumpara bilet online

Actul 1 
Ridicarea cortinei dezvăluie sala de gardă în palatul Aliaferia, reşedinţa prinţesei de Aragon. Acţiunea se petrece în timpul războiului civil care opune monarhiei pe partizanii prinţului de Urgel. Printre apărătorii regelui se află Contele de Luna ale cărui oşti sunt comandate de Ferrando. Acesta povesteşte cum a dispărut, pe vremuri, fratele Contelui de Luna. O ţigancă se apropiase de leagănul în care dormea copilul, care în curând se îmbolnăvi. Acuzată că i-a făcut farmece, ţiganca a fost arsă de vie. Atunci fata ţigăncii, ca să-şi răzbune mama, a răpit copilul, care nu a mai putut fi găsit. Al doilea tablou se petrece în grădina palatului. Leonora, dama de onoare a prinţesei de Aragon, îi vorbeşte confidentei sale Ines despre dragostea ce o simte pentru un misterios trubadur. Apare Contele de Luna; el nu e un "ticălos" după tipicul genului, el este un om pe care iubirea frustrată îl împinge la acte de violenţă. E întrerupt de vocea trubadurului ce cântă în spatele scenei. Leonora, coborând în gradină spre a-l întâlni, se aruncă în braţele lui De Luna, pe care, în întuneric l-a luat drept Manrico. Cei doi bărbaţi se sfidează, Manrico dezvăluindu-se ca partizan al prinţului de Urgel. Urmează un duel, cu toate că Leonora se străduieşte zadarnic să-i despartă.
Actul II
Ridicarea cortinei descoperă o şatră de ţigani. Zorile se anunţă iar ţiganii slăvesc bucuria vieţii lor libere şi aventuroase. Bătrâna ţigancă Azucena stă lângă foc, cu Manrico alături. Furată de tainice gânduri, ea cântă un fel de baladă despre o femeie arsă de vie pe rug. Melodia stranie se deapănă pe un ritm monoton şi se încheie cu o frază şoptită: "Răzbună-mă!" Personajul se impune ca luptând cu un destin neobişnuit. Rămas singur cu Azucena, pe care a socotit-o drept mama sa, Manrico îi pune întrebări, la care ea răspunde evaziv. Ţiganca povesteşte cum mama ei a fost acuzată de vrăjitorie de către tatăl actualului Conte de Luna şi arsă de vie. Murind i-a strigat Azucenei: "Răzbună-mă !" iar Azucena, pe jumătate nebună, a răpit pe unul din fiii contelui spre a-l arunca în flăcări. Dar deodată, venindu-şi în fire, l-a văzut pe copilul contelui lângă ea. În rătăcirea ei, îşi aruncase propriul său băiat în foc. Soseşte un mesager aducând două veşti: fortăreaţa Castellor a căzut în mâinile partizanilor lui Urgel, iar Manrico e însărcinat să-i asigure paza. Pe de alta parte, Leonora, crezându-l mort, vrea să se călugărească. Auzind acestea, Manrico pleacă în grabă. Al doilea tablou se petrece în faţa mănăstirii. Contele de Luna, însoţit de Ferrando şi de un grup de soldaţi, hotărăsc s-o răpească pe Leonora înainte ca ea să se dăruiască lui Dumnezeu. Soseşte Leonora însoţită de călugăriţe. Dar imediat, Manrico, cu oastea sa, o răpeşte pe Leonora, dejucând planurile lui De Luna, a cărui furie atinge paroxismul.
Actul III
Ne aflăm mai întâi în tabăra regaliştilor comandaţi de Contele de Luna, care asediază fortăreaţa Castellor, ocupată de Manrico. Este adusă Azucena, capturată în apropierea taberei. La lumina unei torţe, Ferrando o recunoaşte ca fiind aceea care în trecut l-a răpit pe fratele contelui. Interogată, ea dezvăluie că ar fi mama lui Manrico, ceea ce îi dă lui De Luna un dublu motiv de razbunare .Al doilea tablou ne arată interiorul fortăreţei, unde Leonora şi Manrico cunosc o fericire de scurtă durată. Dar pregătirile de nuntă sunt întrerupte de un mesager, anunţând capturarea mamei lui Manrico. Tabloul se încheie cu ieşirea acestuia, năpustindu-se la luptă, în fruntea partizanilor, spre a-şi salva mama.
Actul IV
Manrico a pierdut lupta şi a ajuns în închisoare lângă Azucena. Îşi ia adio de la viaţă şi de la Leonora. Leonora se oferă contelui în schimbul libertăţii lui Manrico dar, pe ascuns, se otrăveşte. În ultimul tablou Azucena şi Manrico îşi aşteaptă sfârşitul. Leonora îi aduce lui Manrico vestea eliberării. Înţelegând care este preţul plătit, Manrico o blesteamă, acuzând-o de infidelitate. Azucena se trezeşte şi întreabă de fiul ei. Aflând că este mort, ea îi dezvăluie lui De Luna că Manrico era fratele său. Cortina cade asupra strigătului de triumf deznădăjduit al Azucenei: "Eşti răzbunată, mamă !".

Deva Performing Arts 2019

Agenţia de bilete

Agentia de bilete:

 

 Adresa: Str. 1 Decembrie nr.15
Informatii si rezervari bilete:
Tel.: 0747470118
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Rezervarile neachitate cu minim 24 ore inaintea spectacolului se anuleaza.
 

Fram

Sot de vanzare

Santaj (rezumat)