5 Aprilie 2012, www.glasul-hd.ro
de Raluca Stroia  
Teatrul de Artă din Deva va găzdui vineri, începând cu ora 19:00, premiera comediei muzicale „Moartea accidentală a unui anarhist”, de Dario Fo şi în regia lui Kemal Başar, un regizor turc. 
Piesa este o farsă, inspirată de cazul real al „morţii accidentale” a activistului politic Giuseppe Pinelli, survenită la Comisariatul de Poliţie din Milano, în circumstanţe neclare, în decembrie 1969. Explicaţia oferită de autorităţi, privind cauza morţii, a fost aceea că interogatul a căzut de la fereastră. 
Farsa porneşte de la un caz real, dar faptele şi acţiunile înşiruite sunt pură ficţiune şi au ca protagonist „Nebunul”, care spune adevăruri dureroase, incomode, amintindu-ne de bufonii lui Shakespeare. Întrebat de ce a ales acest text, regizorul Kemal Başar spune: „Mă interesează foarte mult ce se întâmplă în jurul meu şi din această cauză m-am oprit asupra acestui text care se mulează în totalitate cu ideile mele”. Kemal Başar creează o comedie muzicală ”pur umană” despre maniera ironică şi superficialitatea cu care sunt privite întâmplările grave şi impactul lor asupra omului. Prin „Moartea accidentală a unui anarhist”, regizorul atrage atenţia asupra libertăţii individului şi manierei fasciste în care sunt guvernate în prezent statele, prin controlul autoritar al mediei şi justiţiei: „Uneori oamenii sunt întrebaţi: vreţi libertate?! Atunci vă mai dăm puţină libertate şi veţi fi puţin mai liberi. În realitate nu există mai multă sau mai puţină libertate, ori eşti liber ori nu! Mesajul scriitorului italian este foarte limpede la lectură, iar ceea ce vreau eu să subliniez în spectacolul de la Deva este că numai o presă şi o justiţie liberă pot schimba lumea”, a declarat Kemal Başar. 
 

Deva Performing Arts 2019

Agenţia de bilete

Agentia de bilete:

 

 Adresa: Str. 1 Decembrie nr.15
Informatii si rezervari bilete:
Tel.: 0747470118
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Rezervarile neachitate cu minim 24 ore inaintea spectacolului se anuleaza.
 

Fram

Sot de vanzare

Santaj (rezumat)