"Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor dumneavoastră ,
Teatrul de Artă Deva vă pune la dispoziție posibilitatea de a face rezervări online
la spectacole noastre pe adresa de mail
agentieteatru@gmail .com
 

NASTRATIN HOGEA de Anton Pann
Spectacol muzical adresat copiilor, părinţilor şi bunicilor.
Regia şi scenografia: Mihai Panaitescu
Muzica : Roxana Olsanschi
Video montaj : Cristian Coposesc
Costume : Isabela Hasa
Orchestratia muzicala si masterizare : Marcel Costa
Distribuţia : Radu Pavel, Roxana Olsanschi, Mihai Panaitescu, Isabela Haşa şi Viorica Iacob

Pentru cei care nu ştiu cine a fost Nastratin le spunem pe scurt : a trăit în Turcia în secolul al 13-lea şi a fost un filosof care era cunoscut pentru poveştile sale amuzante sau pentru anectodele sale.

 

“Omul care aduce ploaia”, “Doua femei într-o barcă”, “Pricina de ceartă”, sunt câteva din poveştile care îl au ca personaj principal pe Nastratin Hogea.

Piesa de faţă este povestea unui om resemnat în faţa prostiei lumii şi care a ales să râdă de ea pentru că, de corectat, ştia că nu se poate. Erau oamenii din vremea fanariotă la fel de egoişti şi ipocriţi ca aceia contemporani nouă ? 

Probabil ca da, însă nouă azi ne lipseşte calmul lui Nastratin, capacitatea lui de a se uita la lume şi a o accepta aşa cum este, ne lipseşte plăcerea de a ne juca cu ceea ce ne striveşte – de aici şi firul tragic prin care noi privim lumea.

Nici un om inteligent nu poate rămâne indiferent la prostia şi răutatea semenilor săi, la ipocrizie şi minciună, dar modurile în care oamenii inteligenţi aleg să răspundă acestei lumi stâmbe diferă de la om la om, unii răspund cu încrâncenare, alţii aleg rezistenţa pasivă, unii se refulează în ironii muşcătoare destinate unui cerc de prieteni, alţii încearcă să educe masele cu discursuri…Nastratin a ales umorul şi ironia blândă.
De-a lungul generațiilor, noi povestiri au fost adăugate, altele modificate, iar personajul și poveștile sale s-au răspândit şi în alte regiuni. Temele povestirilor au devenit parte a folclorului multor țări și exprimă imaginația colectivă a mai multor culturi. Deși multe dintre povestiri îl ilustrează pe Nastratin în satul său natal, ele fac referire la concepte care au o oarecare atemporalitate. Acestea înfăţişează un tip de înţelepciune populară viguroasă care triumfă în faţa tuturor încercărilor.
În zilele de astăzi, poveștile lui Nastratin sunt răspândite în numeroase regiuni şi au fost traduse în multe limbi. Unele regiuni și-au dezvoltat independent un personaj similar lui Nastratin, iar povestirile au devenit parte dintr-un ansamblu mai larg. În multe zone, Nastratin reprezintă o figură importantă a culturii, iar citatele sau trimiterile la operele sale sunt foarte prezente în viața de zi cu zi.

Premiera a avut loc în data de 20 martie 2013, cu două reprezentaţii, la orele 10.00, respectiv 12.00.

 

 

Nastratin Hogea

 

 

 

Nastratin Hogea (imagini)

 

{ppgallery}nastratin{/ppgallery}
 

Deva Performing Arts 2019

Agenţia de bilete

Agentia de bilete:

 

 Adresa: Str. 1 Decembrie nr.15
Informatii si rezervari bilete:
Tel.: 0787259420
Email:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Rezervarile neachitate cu minim 24 ore inaintea spectacolului se anuleaza.
 

Fram

Sot de vanzare

Santaj (rezumat)